Бургас - център на вътрешния и международен туризъм

Бургас - център на вътрешния и международен туризъмКогато говорим за туризъм в България неизменно в съзнанието ни излиза името на брилянтния писател и родолюбец Алеко Константинов, който учредява първата туристическа задруга „Урвич клуб” през 1889 г., която просъществува седем години. През 1895 г. в България се поставя началото на организирания туризъм със създаването на Клуб на българските туристи. А в Бургас туристическото движение започва през 1901 г. с основаването на Дружество „Росен камък”. Според неговият устав членовете му заявяват, да се грижат за опазването на природата и културното богатство на Бургаския край, да насърчават туризма и планинарството. По-късно организираният туризъм се поема от Туристическо дружество „Странджа”.

На 6 януари 1948 г. С постановление № 6 на Министерски съвет е създадено Държавно стопанско предприятие за пътуване и туризъм „Балкантурист”, но реален подем на организирания туризъм в България има след 1956 г. След 1973 г. се създава единна система за отдих и туризъм, която включва редица стопански организации изградени на териториален принцип. Политиката на държавата е да се разраства международния и вътрешен туризъм, а това повлича и развитието на много други съпътстващи отрасли като строителство, търговия, образование и др. Изградената туристическа база е тясно свързана със селищата и оказва влияние върхи стопанския и културен живот. През 70-те години туризмът в България вече е икономически фактор.
За Бургаска област стопанският туризъм е трети основен отрасъл. Той обхваща 200 км черноморско крайбрежие от Обзор до граничната река Резвая, което е 50,5% от общата пясъчна ивица. Тук е 33% от цялата хотелска база на страната, 56% от местата в къмпингите, 41% от леглата в частните квартири, 36% от базата за социален отдих, хижи и др.

Наред с базата за стопански туризъм се развива и почивното дело чрез строителството на постоянни и временни обекти. Към 1970 г. В Бургаски регион има 352 почивни станции с 29 908 легла. Увеличават се и базите за детски лагери. Южното черноморие е привлекателен център за туризма и защото разполага с благоприятни природни условия, обширни и спокойни заливи. По цялото крайбрежие са организирани многобройни къмпинги и комплекси от хижи. Туристите са привлечени от природни забележителности като резервата Ропотамо, Лъвската глава, Змийския остров, а също и от уникалните старини Созопол и Несебър.

Безспорен факт е обаче, че когато говорим за туризъм в Бургаски регион в основата на неговото разрастване е изграждането на курортен комплекс „Слънчев бряг”.

Следва продължение

*Използвани са материали от фонда и библиотеката на РИМ – Бургас
Яна Иванова – уредник „Най-нова история”


Снимки:
1. Почивни станции в Приморско
2. Изглед от ММЦ „Г.Димитров” Приморско
3. Плажът край Созопол
4. Пионерски лагер в Равда
5. Хижи в м. Ковач
6. Хотел „Поморие, гр. Поморие
7. Почивни станции в Приморско
8. Плаж край Приморско