Бургас и Русия

Бургас и Русия<module="gmap" code="1hZCO5rykMDYgN1nA7lg6qYzj4DY" width="800" height="600">

Общ преход: 120 минути
Общо разстояние: 2 км


Този маршрут предлага обиколка на някой от най-представителните и интересни обекти в Бургас, свързани с Русия. Всички те се намират в централната зона на града, а между тях могат да се посетят още магазини, места за отдих, храна и напитки.


1. ПАМЕТНИК НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

Място: Централна градска част, ул. „Александровска“, площад „Тройката“
Достъп: свободен

Паметниците на Съветската армия в България са издигнати в по-големите градове на страната. Когато статуята е само на един войник се нарича “Альоша”. Паметникът на Съветската армия в Бургас, по-известен като ”Альошата”, е построен през 1953 г. и е посветен на Втората световна война. Скулптори на мемориала са Васил Радославов и Анета Атанасова. Височината му е около 18 метра.

Разстояние до следваща точка: 500 м. – 7 мин.


2. ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ
Място: ул. „Лермонтов“ 31

Достъп: платен
Вход за възрастни: 5лв; учащи и пенсионери: 2лв; за деца до 7 години безплатно

Александър Михайлович Лермонтов е роден на 27 февруари 1838г. в гр. Либава. Племенник е на Михаил Юрьевич Лермонтов и е възпитаник на Пажския корпус, випуск 1856г. През 1872г. е произведен в чин полковник и става командир на 13 Драгунски полк.
На 6 февруари 1878г. "летящият отряд" на руската армия, състоящ се от 13 Драгунски полк и 13 Нарвски хусарски полк (предвождан от генерал Александър Александрович Пушкин, син на поета) под командването на полковник Лермонтов освобождава градовете Елена и Бургас.
За това полковник Лермонтов е награден със златно оръжие "За храброст", с ордени "Св. Владимир" III ст. с мечове "Св.Станислав" I ст. с мечове и чин генерал-майор. След края на войната е назначен за командир последователно на лейбгвардейския Кирасирски полк на Нейно Величество, началник на 12-та Кавалерийска дивизия, командир на 1-ви Кавалерийски корпус. През 1902г. е назначен за член на Военния съвет. Умира на 26 декември 1906г. Погребан е в Новодевическото гробище в Санкт Петербург.
В 15 ч. на 6 февруари 1878 г. "летящият отряд" на полк. Лермонтов, състоящ се от четири пехотни роти и три драгунски взвода с две конни оръдия, наближава покрайнините на Бургас. Там часове наред е събрано в трепетно очакване цялото бургаското гражданство. Под звуците на църковните камбани първенците на града, духовенството и тримата чужди консули посрещат тържествено руските воини.
В донесението, което полк. Лермонтов изпраща до щаба на армията, пише: „Представители на града поднесоха хляб и сол. Цялото население се тълпеше по улиците и се събра на площада, където се отслужи благодарствен молебен”.

Единствената дъщеря на полк. Лермонтов – Александра, напуска удобния и богат живот в Санкт Петербург през 1877 г. и постъпва като доброволка – медицинска сестра в руската армия. Военната съдба свързва аристократката с лазарета на легендарния командир на 4-ти армейски корпус – белия генерал Михаил Дмитриевич Скобелев. Виждайки стотици мъртви и осакатени руси, българи и финландци, тя осъзнава жестоката реалност на войната и високата цена на победата при Плевен, Шипка и Шейново. През Ямбол и Елхово сестра Александра достига до Сан-Стефано. Там се среща със своя баща А. М. Лермонтов.
През май 1879 г. заедно с 4-ти армейски корпус на ген. Скобелев тя идва в Бургас. Тук подпомага обучението на медицински кадри, създаването на болница, закупува със собствени средства болничен инвентар и инструментариум и участва в прощалния прием на белия генерал. Александра Лермонтова умира през 1903 г.в Санкт Петербург.

Разстояние до следваща точка: 160 м – 3 мин.

3. ПАМЕТНА ПЛОЧА А. М. ЛЕРМОНТОВ
Място: Централна градска част, ул. „Лермонтов“ 17
Разстояние до следваща точка: 40 м – 1 мин.
Достъп: свободен

4. АРМЕНСКА ЦЪРКВА

Място: Централна градска част, до ИХ „България“
Достъп: свободен

Арменската апостолическа и православна църква „Сурп Хач” /Св. Кръст/ е построена през 1853г., както е посочено на камъка над вътрешната врата и върху мрамора на кръщелния купол. Тя е еднокорабна, еднопространствена и носи основните белезите на арменската църковна архитектура. Външният архитектурен образ не дава точна представа за първоначалната сграда. Тя е била преустройвана неколкократно, изградена е в последствие камбанарийна кула, а фасадите са облицовани с плочи. Църквата е една от най-старите култови сгради в гр. Бургас и е призната за паметник на културата.

Разстояние до следваща точка: 900 м. – 15 мин.


5. ПАМЕТНИКЪТ НА ПУШКИН – Морска градина
Място: Морска градина
Достъп: свободен

Александър Сергеевич Пушкин (1799 - 1837 г.) е руски поет и хуманист, един от родоначалниците на съвременната европейска литература. Най-прославените му произведения „Руслан и Людмила”, „Евгени Онегин”, „Пир по време на чума” и други, продължават да звучат на много сцени по света. Известният бургаски художник Петко Задгорски е автор на високата 2.20 м. бронзова статуя. Откриването на паметника се състои на 24 февруари 1952 г. с всенародно тържество в чест на великия поет.

Разстояние до следваща точка: 210 м. – 3 мин.


6. ПАМЕТНИК НА ПОЧИНАЛИ РУСКИ ВОЙНИЦИ ОТ 1878 Г. ПРИ ПЪРВИЯ ВОЕНЕН ЛАЗАРЕТ
Място: Морска градина, до Летен театър
Достъп: свободен

Паметникът е издигнат на мястото, където се е намирал военен руски лазарет, създаден от дъщерята на полковник Лермонтов – Александра Лермонтова. През май 1879 г. заедно с 4-ти армейски корпус на ген. Скобелев тя идва в Бургас. Тук тя подпомага обучението на медицински кадри, създаването на болница, закупува със собствени средства болничен инвентар и инструментариум.
Руски войници от 24 пехотна дивизия поставят този мемориал в памет на другари си от 93 иркутски и 94 енисейски пехотен полк, починали от холера в края на Руско-турската война 1877 - 1878 г.