Берил



Берилът е най-важният и най-разпространен минерал на елемента берилий в природата. Образуването му е свързано предимно с различни видове пегматити и отчасти с хидротермални процеси. Среща се обикновено като непрозрачни и слабо просветляващи удължени кристали с призматичен облик. Твърдостта му е от 7,5 до 8 по скалата на Мос. Името му произлиза от гръцката дума "berilos", която означава „камък, който блести”. Прозрачните разновидности на берила се срещат рядко в природата и заради високата твърдост и голямата им красота са едни от най- ценените ювелирни минерали. По състав е берилиево-алуминиев силикат. Съдържа освен това и различни химични примеси. Чистият берил е безцветен, а примесите му придават различно оцветяване.

<module="photo" id="1610" maxwidth="150" maxheight="150">
Срещат се следните разновидности:

Гошенит – така се нарича безцветният берил. Името му произлиза от мястото, където е открит - Гошен в щата Кънектикът, САЩ. Често се използва за имитация на диаманти.
<module="photo" id="1603" maxwidth="150" maxheight="150">
Аквамарин - синьо-зелен цвят, дължащ се на примесите на желязо. Цветът му е като на морската вода, откъдето идва и името му. В миналото е бил любим талисман на моряците.




<module="photo" id="1611" maxwidth="150" maxheight="150">
Изумруд (смарагд) - наситено зелен цвят, който се дължи на наличие на хром. Името изумруд ( смарагд, емералд ) идва от гръцкото име „smaragdos” и френското „esmeralde”, което в директен превод означава зелен камък. Изумрудът е най-скъпия камък от групата на берила.

Хелиодор - жълто-зелената разновидност на берила. Името му преведено от гръцки означава „подарък от слънцето”.

<module="photo" id="1608" maxwidth="485" maxheight="350">

Морганит – със светло розов до розов цвят. Наречен така на известния американски финансист Дж. П. Морган, който е виден колекционер на редки минерални образци. Понякога морганитът се среща под търговското наименование "розов изумруд".

Берилът е наричан камък на душевното равновесие. Той носи на своя притежател щастие, благополучие и богатство, защитава дома и прочиства от негативна енергия. Берилът помага за поддържането на добро настроение, предпазва от умора. Този минерал помага за развитие на мисленето и разума, помага в борбата с мързела и изостря ума.
Находища на берил има в Бразилия, Мозамбик, Мадагаскар, САЩ и Шри Ланка.
Берил е установен и на много места в България – Смиловене в Средна гора, Рила, Централни и Западни Родопи.

Инж.Петя Йорданова