Баба Ганка

Баба ГанкаБаба Ганка /1847-1928/

Ганка Стефанова Тодорова е родена на 14 март 1847г. в град Жеравна в семейството на Стефан Тодоров и Анка Кирова. От 1898г. Ганка Стефанова заедно със съпруга си Иван Петров се установяват в Бургас, където живеят до края на дните си.
Въпреки, че е многодетна майка с 8 деца, тя се включва активно в обществената и благотворителна дейност на приморския град. На 20 май 1898г. в Бургас се създава женското благотворително дружество „Милосърдие”. Основателка и първата избрана председателка е Ганка х.Петрова. Главните задачи на дружеството били да се оказва помощ на стари и бедни граждани, сирачета и пострадали, талантливи, но бедни ученици, а в недалечно бъдеще и създаване на сиропиталище или дом за стари хора. Дружеството скоро си извоюва голям авторитет сред бургаското гражданство, но баба Ганка остава кратко време като председателка. Грижите за голямото й семейство не позволяват да се отдаде изцяло на каузата.
През 1911г. дружество „Милосърдие” вече е натрупало капитал от 30 000 лева с помощта на Общината и много бургаски граждани. На 22.09.1911г. се полагат основите на сиропиталището, което ще носи името „Царица Елеонора”, а през същата година Ганка х.Петрова е избрана за почетна председателка на „Милосърдие”. През 1913г. с нейни лични средства на площад „Св.св. Кирил и Методий” е построена триетажна сграда. На първият етаж е устроена трапезария, в която да се хранят 200 бедни деца от Бургас и околията. Там са работили всички членове на благотворителното дружество „ Добрият самарянин”, учредено през 1902г. също от Ганка х.Петрова. Горните два етажа са били заети от учреждения.
След избухването на войната членките на дружеството устройват на бургаската гара подкрепителен пункт за посрещане на ранените войници, поемат грижата за тях, работят за чистотата и реда в болницата.
В тежките следвоенни години дружеството не спира дейността си. Устройват се благотворителни вечеринки, томболи, сказки, концерти и събраните пари даряват за македонските бежанци и бедните хора.
Баба Ганка х.Петрова умира на 27 октомври 1928г. Три години след кончината й сиропиталището” Царица Елеонора” отваря врати за 14 сирачета на възраст между 5 и 10 години. Женското благотворително дружество „Милосърдие” просъществува до 1948г.

Яна Иванова