Аметист<module="photo" id="50" maxwidth="250" maxheight="400">
Аметистът е една от най-красивите минерални разновидности на кварца. Цветът му е от бледовиолетов до наситено лилав. Оцветяването си дължи на примесите от желязо. При нагряване до температура 450о – 470о той си променя цвета и се превръща в цитрин или се обезцветява. Има поверие, че който пие от аметистови чаши не се опива. Благоприятно въздейства има върху разума, укрепва силите, предпазва от отравяне и загуба на паметта, отстранява лоши мисли, предпазва от изкушения. Името му произлиза от гръцкото „аметистос” – трезвен, неопиянен и е свързано с редица интересни легенди. Една от тях е следната.
Богът на виното и веселието Бакхус бил много ядосан на смъртните, че го пренебрегват. Затова се зарекъл, че ще заповяда на лъвовете си да разкъсат първото човешко същество, което му се изпречи пред очите. И ето, че на пътя му се появила девойката Аметист, която отивала към храма на Диана. Когато лъвовете я нападнали, виковете и привлекли вниманието на богинята. Тя се притекла на помощ и я превърнала в колона от прозрачен планински кристал. Бакхус се разкаял горчиво за неразумната си постъпка и излял чаша вино върху колоната. Така от прозрачна, тя станала виолетова.
Аметистът се използва като ювелирна суровина. Известни находища на аметист има в Бразилия, Мадагаскар, Русия, Индия и др. В България се среща в Маджарово, Малкотърновско, Кърджалийско и др. Среща се под формата на кристали, така и в жили заедно с кварца.

Петя Йорданова