Джубе


От черен шаяк, с дълги ръкави, подплатена с кожа-отвътре бяла, а по краищата, които се виждат - около врата, отпред около отвора и долния край - червеникава; клинато отзад, с два джоба, чиито краища са обградени със син гайтан; на гърба в долния край - три геометрични орнамента - с бял памучен конец, тъмно син и розов вълнен; над клиновете са избродирани геометрични фигури - с тъмно синьо, розово, бяло, жълто и зелено; около всички краища минават успоредно един от друг на разстояние 1 см. сини гайтани , между които с бели, жълти, розови и зелени конци е избродирана зигзаговидна линия.


Размери: Размери на ръкавите: дължина на ръкавите 38см; ширина долу 16см; Дължина на джобето 74см; ширина при раменете 40см;


Детайли

  • Вид на предмета :Джубе
  • Материал :Шаяк
  • Страна :България

Сподели с приятели

Инструментът за дигитализация на РИМ Бургас и дигиталното съдържание за колекция “Акве калиде” е създадено като част от проект “TOGETHER: Общо културно наследство без граници” – CB005.1.21.139, съфинансиран от Европейския съюз чрез ИПП програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020. Съдържанието е изцяло отговорност на Регионален исторически музей Бургас и по никакъв начин не може да се предполага, че отразява позициите на Европейския съюз.