След Дубай, копието на Панагюрското златно съкровище гостува на Бургаския музей

  • Начало
  • Новини
  • След Дубай, копието на Панагюрското златно съкровище гостува на Бургаския музей
14 May

След Дубай, копието на Панагюрското златно съкровище гостува на Бургаския музей

Копието на Панагюрското златно съкровище ще бъде експонирано в зала „Трезор“ на Археологическия музей в Бургас (бул. „Алеко Богориди “ 21) от 18 май до 30 август. Това е единственото музейно копие – пълен аналог на оригинала, изработено от чисто 23 каратово злато. Предметите са собственост на Националния исторически музей – София, които любезно предоставиха възможността бургазлии да се насладят на това най-изящно и богато тракийско съкровище.

Панагюрското съкровище е открито през 1949 г., на 2 км. от Панагюрище. Състои се от 9 златни предмета с общо тегло малко над 6 кг. – ритони, кани-ритони, амфора и една фиала.
Днес се счита, че това съкровище е от края на IV - нач. на III в. пр. Хр., и е принадлежало на тракийски цар от племето на одрисите, като е участвало в религиозни церемонии.
Съдовете са с различни изображения. Представени са редица древногръцки божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Силен, Нике, Херакъл,Тезей, Парис, вакханката Ериопа. Има изображения на крилати сфинксове и амазонки.
Фиалата от съкровището е с украса от африкански глави.
Панагюрското съкровище е най-известното тракийско съкровище. То е гостувало в Рим, Париж, Мюнхен, Лондон, САЩ, Япония, Швеция и мн. др.
Изложбата е част от програмата на РИМ – Бургас за Нощта на музеите на 18 май, и се организира съвместно от Бургаския музей и Община Бургас.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus