Бургас отново е домакин на международния „Цифрово представяне и опазване на културното и научно наследство"

  • Начало
  • Новини
  • Бургас отново е домакин на международния „Цифрово представяне и опазване на културното и научно наследство"
23 Sep

Бургас отново е домакин на международния „Цифрово представяне и опазване на културното и научно наследство"



От 23 до 25 септември 2021 г. за пета поредна година Бургас е домакин на престижен научен форум по проблемите на дигитализацията на културното и научно наследство. Организатор на събитието е Институтът по математика и информатика при Българска академия на науките, под патронажа на ЮНЕСКО и със съдействието на Община Бургас и Фонд „Научни изследвания“. Съорганизатори са Регионален академичен център на БАН–Бургас, Регионален исторически музей–Бургас и Бургаски свободен университет.

Единадесетата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2021“ се превърна през годините в емблематично събитие и регулярна среща, на която учени от целия свят представят свои научни и научно-приложни постижения, иновации, проекти и разработки в областта на цифровото документиране, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и нематериално културно и научно наследство. Поради рестрикциите, свързани с КОВИД-19, форумът се провежда по хибриден начин – онлайн за международните участници и присъствено в новата модерна сграда на Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ – Бургас.

В рамките на конференцията ще бъдат демонстрирани:

* Образователната 3D игра „Акве Калиде“ (eкспериментално уеб-базирано игрово приложение за интерактивно представяне и изучаване на древните цивилизации по Българското Черноморие);

* Виртуален фолклорен 3D музей - Бургас (eкспериментална среда за съхранение, извличане и куриране на данни от областта на хуманитаристиката и социалните науки);

* Тримерни исторически свързани значими комплекси, носители на култура и изкуство от Възраждането: църковни и манастирски комплекси – архитектура, стенописи, иконография.

Програмата и представените на форума научни изследвания и резултати се публикуват в реферираното и индексирано в Web of Science и Scopus издание, достъпно онлайн на: http://dipp.math.bas.bg.

Събитието е част от Европейската нощ на учените в Бургас и Европейските дни на наследството.



Тагове:

Comments

comments powered by Disqus