Регионален исторически музей – Бургас възстановява своята образователна програма „Опознай Бургас и Бургаския край“

  • Начало
  • Новини
  • Регионален исторически музей – Бургас възстановява своята образователна програма „Опознай Бургас и Бургаския край“
28 Sep

Регионален исторически музей – Бургас възстановява своята образователна програма „Опознай Бургас и Бургаския край“

С оглед приключването на летния сезон РИМ-Бургас възстановява своята обществено ориентирана образователна програма „Опознай Бургас и Бургаския край“. Идеята на любознателната инициатива е да представи познати, но и не толкова, интересни и значими събития, лица, предмети, природни дадености и явления, елементи от традиционно-обредната ни система, археологически находки и обекти, които хвърлят светлина върху историческото минало или характеризират спецификите на Бургас и региона в природогеографско отношение. Ще бъде подбрана тематика от различни области на познанието, а лекциите ще се водят от уредници от отделните музейни експозиции. Каним всички, които изпитват потребност да знаят повече за мястото, в което живеят и за които музеите са храмове на музите и затова не непременно атрактивни, но извисяващи, изпълнени със смисъл и послания.
Лекциите ще се провеждат всеки вторник от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. Славянска 69. Ще бъдат придружени с презентации с продължителност в рамките на 30 минути. През месец октомври ще имате възможност да се запознаете отблизо с част от постиженията на екипа археолози, проучващи крепостта Русокастро, да си припомните защо Димитровден е особено „личен ден“ в народния календар и да научите повече за някои интересни обитатели на Черно море. Като гост-лектор сме поканили един от специалните приятели на Бургаския музей – проф. Пламен Павлов, който ще ни върне в средновековната епоха, към датата 26 октомври 1185 г., началото на въстанието на търновските боляри Теодор и Асен, с което се прогласява т.нар. Второ българско царство.
Първата лектория от музейно-образователната програма е насрочена за 3 октомври, а темата е „Разказ от първо лице за изселването на българи от село Пишманкьой, Малгарско през лятото на 1913 г.“. Предложеният материал, разработен от Иванка Делева, гл. уредник на Историческата експозиция, е основан на устен разказ по спомените на участничка в принудителното изселване на българите – жители на с. Малгара, Кешанско след Втората балканска война 1913 г. Повествованието проследява съдбоносно събитие от живота на Мара Граматикова и нейното семейство – драматичното пътуване от родното село в Източна Тракия до България. Нелекият път на прогонените българи завършва със заселването им в Папарус (дн. кв. Сарафово), едно от новобособените бежански поселения в Бургаска област от началото на XX век. Лекцията е във връзка със 110 годишнината от Междусъюзническата война, чийто край е отправна точка за масово бежанско движение на българи, чието многостранно отражение върху историческото развитие на страната ни не спира да предизвиква различни въпроси, някои от които все още очакват своите отговори.
Таксата за посещение за възрастни е 5 лв, за учащи и пенсионери – 3 лв.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus