Публична лекция на тема „Илинденско-Преображенското въстание и ролята на Бургас“

  • Начало
  • Новини
  • Публична лекция на тема „Илинденско-Преображенското въстание и ролята на Бургас“
18 Jul

Публична лекция на тема „Илинденско-Преображенското въстание и ролята на Бургас“

През настоящата 2023 г. се навършват 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. По този повод Регионален исторически музей - Бургас със съдействието на Община Бургас Ви канят на тематична лекция, която ще бъде представена от проф. д.и.н. Светлозар Елдъров. Както е известно, по време на въстанието Бургас е легален организационен център, тук се осъществява набирането на оръжие и въстаници, сформират се въоръжените чети, а след неговия край, градът поема най-масовия бежански поток от въстаналите територии на Странджа и Одринско. Подготовката, осъществяването, последиците и ролята на Бургас и Бургаския край в Илинденско-Преображенското въстание ще бъдат акцентите в изложението.
Професор Светлозар Елдъров е един от най-уважаваните български учени и е сред проникновените историци-изследователи на въстанието. Началото на научната си кариера започва в Института за военна история при Генералния щаб на Българската армия. Бил е последователно научен сътрудник в Националния център за военна история, в Главно управление на архивите при Министерския съвет и Института по балканистика с Център по тракология при БАН. Автор е на множество изследвания по история на България и Балканите през ХІХ-ХХ век, националноосвободителното движение на македонските и тракийските българи, българската военна и църковна история, българо-хърватските взаимоотношения и др.
Лекцията на проф. Елдъров пред бургазлии и гостите на града ще бъде представена на 20 юли 2023 г. в 18 ч. в Центъра за съвременно изкуство и библиотека.
Заповядайте!

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus