Изложба показва природата на река Марица

18 Aug

Изложба показва природата на река Марица

В Природонаучната експозиция на Регионален исторически музей – Бургас е експонирана новата тематична изложба, посветена на биологично разнообразие на река Марица „Река на биоразнообразието“. Тя има за цел да покаже каква е връзката на хората с реката, какви са проблемите, пред които сме изправени в момента и защо си заслужава да работим за опазването на здравето на речната екосистема.

Видра, малък корморан, пчелояд и земеродно рибарче са част от 11–те реалистични макета, които посетителите ще могат да видят до края на лятото. Освен ефектните макети на животни, ще може да се види кратко видео към изложбата и да се научат любопитни факти, свързани с историята, географията и екологията на реката. Всеки природолюбител ще има възможност да се включи и с предложения за решаване на някои от екологичните проблеми на река Марица.

Влошаването на екологичното състояние и замърсяването на реките е световен проблем, който придобива все по-голям обхват. България притежава огромно богатство под формата на чисти водоизточници, но в последните десетилетия реките ни са подложени на голям натиск. Това оказва своето негативно въздействие върху състоянието на биологичното разнообразие.

Река Марица е изключително важен биокоридор, който свързва южната част на България със Средиземноморието. Тя е дом на огромен брой ценни видове риби, птици, земноводни и влечуги, бозайници и растения. От нас зависи да продължим да се радваме на здрава и чиста река, която предоставя безценни ползи за хората не само като ресурси, но и като място за отдих и спорт.

Проектът се осъществява като част от програмата "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и съдействието на Община Пловдив. Изложбата е възможна благодарение на РИМ – Бургас, съдействието на катедра „Екология и ООС“ в БФ при ПУ „Паисий Хилендарски“, РАМ – Пловдив, РИМ – Пловдив, БД „Източнобеломорски район“, НПМ при БАН, Българско дружество за защита на птиците и сдружение „Балканка“ и Николай Гавазов.

Тагове:природа, марица, природонаучен музей, изложба

Comments

comments powered by Disqus