Бургаският Природонаучен музей вече е отворен за посетители

  • Начало
  • Новини
  • Бургаският Природонаучен музей вече е отворен за посетители
19 Mar

Бургаският Природонаучен музей вече е отворен за посетители

Любимият музей на децата - Природонаучният, отвори врати днес напълно обновен. Всички посетители днес разгледаха обогатената музейна експозиция, която се намира на улица "Константин Фотинов" № 30, в първия му работен ден /19 март/ безплатно.

"Благодаря на Община Бургас за изключителната помощ, която ни предостави за реализирането на проекта за обновяване на музея. Средствата за ремонт са по програма "Красива България" и от Общината. Благодарности и на Областна управа за бързото изготвяне на необходимите документи по програмата.", заяви директорът на РИМ-Бургас Милен Николов.

"Днес отново сме в любимия музей на децата, но този път той е обновен и допълнен с нови витрини, експонати и предизвикателства, насочени към посетителите. В цял свят музеите са визитните картички на всеки град пред жителите и гостите му. Затова и Община Бургас веднага откликна на Регионалния исторически музей и помогна да се реализира проектът за основен ремонт на сградата - паметник на културата, която е дом на природонаучната експозиция. Поздравявам служителите на музея, които извършиха голяма част от обновителните дейности на витрините и помещенията", сподели заместник-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева.

Фасадата на сградата и всички декоративни елементи по нея са възстановени и пребоядисани. Извършена е цялостна подмяна на покрива, дренаж за защита на сградата от подпочвени води, подменена е цялостната ел. инсталация и старото осветление с енергоспестяващо. Изградена е нова пожароизвестителна инсталация за максимално предпазване на културните ценности, съхранявани във фондовете на музея. На външните стени е поставена топлоизолация, а остарялата дограма е подменена с нова.
<module="album" id="297" width="810" height="600" cell_height="150" cols="4" image_crop="1" crop_color="0,0,0">
Веднага след официалното откриване гостите разгледаха обновените витрини и експонатите в музея. Една от изненадите за малки и големи е новата витрина, която още от вратата привлича погледа на посетителите. В нея са разположени 3D експонати в реален размер на четирите вида бозайници, които се срещат в Черно море - афалата, муткура, черноморския делфин и тюлена.

В приземния етаж на музея може да се види още диорама /умален макет на реално съществуваща местност/, която показва нагледно как се образуват и нарастват минералите и кристалите под земята. Тя е изградена с калцитните друзи /кристали, сраснали в единия край в обща основа и оформени само откъм другия край/, които са намирани в затворените вече Бургаски медни мини.

Експонатите са допълнени от четири интерактивни тъч скрийн /сензорни/ екрани, които предоставят на посетителите възможност да получат допълнителни изображения и интересна информация за тях.

Музейните витрини са обновени като са съобразени с всички съвременни изисквания за по-добро съхранение на експонатите и тяхното представяне. Експозицията е допълнена с нови изображения и двуезични текстове.

Сградата на улица "Константин Фотинов" 30 е построена през 1896 година за семейството на бургаския доктор Куцодимитрос. Обособена е за нуждите на Природонаучния музей през 1985 година, когато е обявена за недвижима културна ценност от местно значение.

На откриването на обновения Природонаучен музей присъстваха още областният управител Вълчо Чолаков, председателят на комисията по култура в Общинския съвет Веселин Пренеров, народни представители, общински съветници и ученици от ОУ "Васил Априлов".

Тагове:природонаучен музей, откриване

Comments

comments powered by Disqus