Традиционна храна за Коледните празници

23 Dec

Традиционна храна за Коледните празници

Традиционна храна за Бъдни вечер
Жито; Прясна питка; Боб; Кравайчета; Сарми с булгур или ориз; Баница /зелник, тиквеник/; Пълнени сушени чушки с фасул; Ошав /компот от сушени плодове/; Орехови ядки с чесън и мед; Пресни ябълки, круши и др.

Рецепта: Мачкан /джуркан/ боб
Продукти: 500г фасул, 200г кромид лук, 15г сол, 2 моркова, 30г сушен магданоз и джоджен, 200г олио, 2 лъжици червен пипер.

Фасулът се изчиства, измива и накисва в студена вода за около 8 часа, след което водата се изхвърля, налива се нова и се оставя да ври с нея 15 минути. Отново се налива чиста вода и се прибавят нарязаните на ситно лук и моркови. След сваряването се посолява, отцежда се водата и докато е топъл, се мачка на каша, сипват се олиото и червения пипер и се наръсва с магданоз и джоджен. Яде се студен.

Традиционна храна за Коледа
Прясна пита; Пастърма със зеле; Баница с месо; Свинско с праз; Печен дроб; Печена кокошка

Кебап от свинско месо
Продукти: свинско месо със сланина, 1 глава кромид или праз лук, 1 чаша чорба от кисело зеле.

Месото заедно с мазнината се нарязва на малки парчета. Слага се в тава. Към него се прибавя ситно нарязания лук. Посолява се на вкус и се залива с чорба от кисело зеле. Пече се в умерена фурна.

Научете повече за Коледните обичаи: [url=index.php?tab=ethno&lang=[curlang]&page=encyc&enc=rituals&eid=69]Бъдни вечер и Коледа[/url] и [url=index.php?tab=ethno&lang=[curlang]&page=encyc&enc=rituals&eid=58]Коледуване[/url]

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus