Бургаският музей представя резултатите от подводните разкопки при нос Чироза през 2022 г. и най-новата книга на проф. Иван Христов – „Тайните на залива Ченгене скеле в Черно море“

  • Начало
  • Новини
  • Бургаският музей представя резултатите от подводните разкопки при нос Чироза през 2022 г. и най-новата книга на проф. Иван Христов – „Тайните на залива Ченгене скеле в Черно море“
29 Jun

Бургаският музей представя резултатите от подводните разкопки при нос Чироза през 2022 г. и най-новата книга на проф. Иван Христов – „Тайните на залива Ченгене скеле в Черно море“

На 30 юни 2022 г., четвъртък, от 11:00 ч. в Археологически музей-Бургас (бул. Алеко Богориди 21), пред Бургаската общественост ще бъдат представени резултатите от най-новите подводни археологически разкопки при нос Чироза, провели се в края на юни 2022 г. Сред откритите находки са богата колекция от цели стъклени предмети от рисувано стъкло, амфори и други керамични съдове. Ще бъдат представени данни за откриването на кораба, пренасящ прочутото стъклено съкровище от Ченгене скеле. Проучванията са изцяло финансирани от Община Бургас.
Също така ще бъде представена най-новата книга на проф. Иван Христов „Тайните на залива Ченгене скеле в Черно море“. Тя е съвместно издание на РИМ-Бургас и Националния исторически музей. Книгата е отчет за съвместната работа на двете музейни институции в залива Ченгене скеле за периода 2020-2022 г. и излага резултатите от археологическите проучвания на суша и под вода в района на н. Чироза, финансирани изцяло от Община Бургас. Става въпрос за две експедиции, проведени на суша, и четири подводни археологически експедиции.
В научното изследване акцента пада върху проучванията на крайбрежната територия заключена между полуостров Метоха (нос Чукалята) и нос Форос. Приносът към допълването на археологическата карта на района е видим от изнесената в монографията подробна информация за обекти, останали до лятото на 2020 г. неизвестни или слабо познати. За първи път се представят резултати от подводни проучвания в една обширна акватория, заключена на север до остров Св. Анастасия, на запад до нос Каба Бурун и на изток до нос Чукалята.
Изследването има за основа интердисциплинарен подход чрез използването и анализа на разнообразния изворов материал - археологически находки, запазени писмени сведения от османски документи, пътеписи на западноевропейски пътешественици и дипломати, български краеведи, различни по вид и хронология карти. Целта е да се възстанови картината на селищното развитие в региона за дълъг исторически период.
Подробно са представени резултатите от археологическите разкопки на елинистически укрепен обект на нос Чироза, античното светилище в същата зона и подводните издирвания в залива Ченгене скеле през 2020-2022 г. Представени са десетки находки от проучванията както на сушата, така и под водата. Те се датират от I хил. пр. Хр. до средните векове.
В книгата е включен коментар върху запазените писмени сведения и археологически материали за обекти в по крайбрежието на Бургаския залив, като античното селище на нос Каба бурун, късносредновековното селище и едноименен пристан Ченгене скеле, село Чукаля, метоха на островния манастир Св. Анастасия и др. Приложени са множество фотоси, чертежи и карти които онагледяват сполучливо изнесената информация.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus