Експерти от БСУ и РИМ - Бургас представиха резултатите от съвместен международен проект за дигитализация и съхранение на ритуална кухня

  • Начало
  • Новини
  • Експерти от БСУ и РИМ - Бургас представиха резултатите от съвместен международен проект за дигитализация и съхранение на ритуална кухня
20 Jan

Експерти от БСУ и РИМ - Бургас представиха резултатите от съвместен международен проект за дигитализация и съхранение на ритуална кухня

Експерти от четири държави се срещнаха в Бургас във връзка с работата по проект EuRiCa, насочен към дигитализация и съхранение на обредната кухня. Представители на партньори от образователни и културни институции от България, Латвия, Португалия и Италия проведоха работната си среща в залите на галерия-музей "Георги Баев". Те обсъдиха постигнатите до момента резултати и изготвените наръчници за дигитализация и популяризиране в социалните мрежи на рецепти от ритуалната кухня.
На фона на световната глобализация се забелязва нарастващо търсене на автентични продукти, на кулинарен и културен туризъм, свързан с традициите на местното население. В тях се включват обредната кухня, обичаите, спецификата на начина на живот на хората в даден регион. Основната цел е да се съхрани традиционната кухня като проява на наследство и фолклор, като тя бъде лесно припозната и достъпна благодарение на дигитализацията на рецепти от различни части на Европа.
По време на срещата бяха обсъдени част от етапите по проекта, които са вече изпълнени - разработеното методологично ръководство което дава възможност културните институции и музеи да използват за електронизиране, представяне и публикуване на обредни рецепти с практически аспекти и знания. Цялостният обучителен курс ще бъде със свободен достъп в Youtube и на специално създадена онлайн платформа към уебсайта на РИМ-Бургас.
РИМ-Бургас, представи на партньорите си част от колекцията си от вече дигитализирани ритуални рецепти, представящи традиционните ястия за Никулден.
EuRiCa е проект по Програма на Европейския съюз Еразъм+, 2020-1-BG-KA202-079046. Водеща организация е Бургаски свободен университет в партньорство с Регионален исторически музей – Бургас, Община Лосада и Университет Портокаленсе – Португалия, Сдружение Спеха Фрезиа – Италия, Латвийските колеж по култура и Национален етнографски музей на открито.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus