Бургаският музей е съорганизатор на престижен международен форум във Велико Търново

  • Начало
  • Новини
  • Бургаският музей е съорганизатор на престижен международен форум във Велико Търново
25 Oct

Бургаският музей е съорганизатор на престижен международен форум във Велико Търново

Регионален исторически музей Бургас се включва в организацията на международната научна конференция “България, българите и светът” в чест на 60-годишнината на проф. д-р Пламен Павлов. Форумът, посветен на темата „Владетел, държава и църква в Средновековните Балкани”, ще се проведе във Велико Търново. За него ще пристигнат близо 100 водещи учени от 12 държави, сред тях има световноизвестни историци и медиевисти от ранга на акад. Васил Гюзелев, проф. дин Дмитрий Поливянний от Русия, проф. Мирослав Лешка от Полша, проф. Патрик Льокак от САЩ и др.

Официалното откриване на конференцията “България, българите и светът” е на 26 октомври от 10 часа в аулата на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, като пленарни доклади ще изнесат акад. Гюзелев и проф. Поливянний. След това дискусиите ще продължат до 28 октомври в залите на Институт “Конфуций”. Инициатор на форума е Историческият факултет и Центъра за медиевистични изследвания с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания” към МОН, Фондация „Българска памет”, Община Велико Търново, ВТУ, Регионалния исторически музей в Бургас и др.

Всички доклади и научни съобщения, които ще бъдат представени по време на форума, имат конкретен принос не само за българската, но и за балканската история. Според организаторите, насловът на конференцията – „България, българите и светът”, не е избран случайно. Той олицетворява широкия обхват на научните интереси на проф. Павлов и неговата изключително значима роля по отношение на българските общности в чужбина. Тематичното заглавие, около което се концентрират докладите, най-добре отразява преките научни дирения на проф. Павлов, допълва доц. Кънев - временно изпълняващият длъжността декан на Историческия факултет към Великотърновския университет.

Тагове:конференция

Comments

comments powered by Disqus