КъсакРосица Топалова, уредник в отдел „Етнография”

Късакът, наречен още „късе”, е връхна дреха, характерна за сукманената носия на Севернокарнобатския край. Носи се от моми и невести на празник или когато е студено. Шие се от черен шаяк, но е колоритен и впечатляващ. Той е с цял гръб, без ръкави, двете му предници са разкроени с клинове, вмъкнати от раменната извивка (наречени „башове”). Дълъг (или по-точно – къс) е до под кръста, отпред е разтворен, около врата има малка якичка (2-3 см.) На дясната предница има външен джоб.

<module="photo" id="2022" maxwidth="480" maxheight="400">

Отличава се с изключително богата украса . Съединителните шевове се подчертават със син гайтан, а по външните ръбове са обточени по три реда черен гайтан. На предниците и раменните извивки има избродирани с червени, сини и жълти конци спираловидни орнаменти , които тук наричат „малките криулци” или „кукли”. Най-интересна и ярка е декорацията на гърба. По клиновете с верижен бод (синджир бод), с разноцветни копринени и вълнени конци са извезани двойни или тройни спирали – „големите криулци”, които наподобяват връх на клонче. Към тях са пришити „китките” – помпони от копринени конци. По-дребни линеарни орнаменти подсилват растителния характер на украсата.
През зимните дни пъстрото късе се носи върху салтамарката. Тя е от тъмносин или черен шаяк, до кръста, с дълги ръкави и с предници, които също не се притварят. Богатите жени носели салтамарка от сукно, подплатена с агнешки кожи.
По кройка и декорация връхните женски дрехи в селищата северно от Карнобат напомнят на връхните дрехи от други краища на българската етническа територия, но носят и неповторимата специфика на района.

Използвана литература:
1. Велева М.Г., Лепавцова Евг.Ил. –„Български народни носии”, т.3.,изд. на БАН, София,1979г.
2. Черкезова М. – „Традиционни народни т ъкани и облекло в Карнобатския край”от „История и култура на Карнобатския край”, т.3, Изд. на БАН, София,1993г.


На снимките: Късета от фонда на Етнографския музей
62 – късе (късак) от село Подвис
3439 - късе (късак) от село Подвис
5114 – късе (късак) от село Лозарево
6621 - късе (късак) от село Лозарево