Вижте стария бургаски плаж в архивни снимки от музея!

  • Начало
  • Новини
  • Вижте стария бургаски плаж в архивни снимки от музея!
23 Jul

Вижте стария бургаски плаж в архивни снимки от музея!

Регионален исторически музей – Бургас ще се включи в Плажния уикенд, организиран от Община Бургас в морския град. В Археологическата експозиция на бул. „Богориди“ 21 ще бъдат показани находки, открити в плажните ивици по Южното Черноморие. В Историческия музей на ул. „Лермонтов“ 31 ще бъдат представени документи, снимки и предмети, свързани с плажуването и курортния живот в Стария Бургас



Сред най-интересните експонати, свързани темата, е лодката - еднодръвка в Археологическия музей. Тя е дълга 4 м и широка 0.6 м. Издялана е с метални инструменти от дървен ствол от бряст. Лодката е открита на плажа при днешния Природозащитен център „Пода“ през 1975 г. от жител на града след силна буря. Тогава тя е била откупена и запазена. Във витрините на музея са представени и други „плажни“ находки – от римските вили на п-в Форос и крепостта Порос от II - VII в., от античното селище в местността „Сладките кладенци“ от V – IV в. пр. Хр. и много други. В експозицията може да се проследи развитието на морските котви още от времето на първото хилядолетие преди Христа.

В Историческата Експозиция могат да се видят оригинални снимки и материали, свързани с курортното морско дело в Стария Бургас. В рекламна брошура от 30-те г. на XX век патетично се разказва за „разкошно обзаведения градски парк с тропическа флора, подслонил под високия си бряг преустроените и разхубавени Морски бани“. Те предоставяли всички необходими удобства – отделения за мъже и жени, гардероб и специални резервоари, в които морската вода се подгрявала до желана температура. На брега летовниците отмаряли на широкия плаж, с единствен по цялото Черноморие железен пясък, полезен при ревматични и нервни заболявания, туберкулоза и други заболявания. На музейните фотографии плажуващите от отминалите времена изглеждат като „уловени“ в разгара на пълноценната си почивка. Дамите, облечени с ретро бански костюми, държат плажни чадърчета и носят летни широкополи шапки по последна мода. Мъжете залагат на уменията си на плувци в съревнование по издръжливост. Интересни и информативни са и обявленията за организирането на „Морска седмица в Бургас“. Курортният афиш с разнообразни мероприятия присъства неизменно в живота на старите бургазлии, а представените образи провокират посетителя в музея да се пренесе във времето и да съпостави курортното минало и настояще. Един от най-ценните експонати в музейните витрини е запазения оригинал на френскоезичния албум „Visitez la ville de Bourgas“ („Посетете Бургас“), представящ Бургас от 30-те г. на 20 век като известна и привлекателна туристическа дестинация.

В рамките на Плажния уикенд, Археологическата експозиция може да бъде посетена в петък, събота и неделя от 10.00 до 19.00 часа. Историческата експозиция ще приема посетители в петък и събота от 9.00 до 17.00 часа. Цените на входните билети са: за възрастни - 5 лв., ученици, студенти и пенсионери - 2 лв., деца до 7 г. – безплатно посещение.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus