„Пътят към свободата“ – изложба на РИМ-Бургас, посветена на 143 години от освобождението на Бургаския край

  • Начало
  • Новини
  • „Пътят към свободата“ – изложба на РИМ-Бургас, посветена на 143 години от освобождението на Бургаския край
28 Jan

„Пътят към свободата“ – изложба на РИМ-Бургас, посветена на 143 години от освобождението на Бургаския край

„Пътят към свободата“ е заглавието на изложба на РИМ-Бургас, посветена на 143 години от освобождението на Бургаския край от османско владичество.

Изготвянето на фотодокументалните табла е нарочна инициатива на Бургаския музей. „Освобождението“ на България, не са само боевете при Плевен, Шипка, Стара Загора. То е закономерен резултат от процес, започнал много преди 1877 г., дълъг низ от събития, които засвидетелстват стремежа на българското общество да извоюва своята независимост. В експозицията са включени текстове, документи, снимки и гравюри, проследяващи хода на историческите преживелици, довели до 3 март 1878 г. Под формата на своеобразен разказ музейната изложба дава представа за обстановката в Бургаския регион в навечерието на войната, революционните настроения тук и изявените личности, свързани с тях. Отделено е подобаващо място на полковник Лермонтов и временното руско управление, установяването на административен порядък и нормализиране на живота в крайморското селище.

Изложбата „Пътят към свободата“ е подредена в Историческия музей на ул. Лермонтов 31 и е включена в програмата на Община Бургас за честване на 6 февруари – Освобождението на гр. Бургас от османско владичество. Може да бъде разгледана от 2 февруари 2021 г.

Работното време на музея е от вторник до събота, от 9:00 до 17:00 часа.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus