Плажен уикенд в Музея?! Ето какво сме ви подготвили

  • Начало
  • Новини
  • Плажен уикенд в Музея?! Ето какво сме ви подготвили
07 Jul

Плажен уикенд в Музея?! Ето какво сме ви подготвили



В дните на Плажния уикенд (от 9 до 11 юли), РИМ-Бургас, традиционно се включва с интересни теми.

В Археологическата експозиция на РИМ-Бургас (9 – 11 юли), бургазлии и гостите на града могат да разгледат лодка еднодръвка. Лодката е открита през 1975 г. в Бургаския залив, до корабостроителния завод, след силна буря. Вероятно е, преди векове, лодката да е потънала в района на разлива на Мандренското езеро, а силното вълнение от бурята да я е завлякло в морето. Направена е от цял дънер на ясен – дървесен вид, широко разпространен в района. По нея са личали следи от употребата на метални сечива, с които е обработван корпуса. От Черноморието са познати още пет такива лодки – две са намерени в района на Варненското езеро, две в залива на Созопол и една при с. Скала, Карнобатско. Изследователите ги датират в рамките на 1-во хилядолетие пр. Хр.

Интересна за посетителите би била и впечатляващата гостуваща изложба на НАИМ БАН „Среброто на траките“.

Заповядайте…, за кратка разходка през част от Античността!

На щанда може да закупите и Каталога „СРЕБРОТО НА ТРАКИТЕ“.

В Историческата експозиция на РИМ-Бургас, ул. „Лермонтов“ №31, Плажният уикенд е представен с образи и експонати свързани с историята на курортното морско дело в Бургас. Топлите морски бани, построени през 1895 г., предоставят всички необходими удобства, а широкият плаж с единствен по цялото Черноморие железен пясък е полезен при ревматични и нервни заболявания, туберкулоза и др. На фотодокументални табла и в музейните витрини могат да се видят изгледи от бургаския плаж, илюстрован албум "Бургазъ" (1934 г.), рекламен лист "Царят на Черно море Бургас" (1939 г.) и туристическа дипляна с карта на околните летовища.

В музейното сувенирно магазинче, всеки може да намери малка частица от Бургас, под формата на магнити и картички, илюстриращи Бургас като морски туристически град и желана дестинация за пътуване, а също и книжни издания, свързани с историята на града.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus