Пафтите – вселена от знаци

28 Jun

Пафтите – вселена от знаци


На 3 юли 2024 година (сряда) от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. „Славянска“ 69 ще бъде открита изложбата „Пафтите – вселена от знаци“ на Регионален исторически музей, Русе. В залата за временни експозиции на първия етаж ще бъдат представени над тридесет образци на ювелирното изкуство.
Пафтите са част от традиционното облекло и като всяко нещо в системата на фолклорната култура имат своя специфична роля и значение. Видимата им стойност определя металът, от който са изработени – злато, сребро, мед, месинг. А истинската им същност – на колан, който не само предпазва, но и разказва истории за начина, по който предците ни са възприемали света посредством изображенията върху тях. Небесните тела – слънце, луна, звезди, религиозни символи, митологичното световно дърво, растения и животни от вълшебните приказки и обредните песни, храмове, ангели, светци или предмети-знаци определят богатата палитра от послания за архетипни модели на мислене.
Пафтите са и знак за социално положение – неомъжените жени не могат да носят това украшение, а монахините не могат да слагат чифт пафти.
Характерни като коланни украшения за цялата територия на Османската империя, в границите на българското етнично землище, пафтите разказват собствено българската ни картина за света и порядъка в него.
Изложбата ще гостува в морския град до 31 октомври 2024 година и може да бъде разгледана всеки ден от 10:00 до 19:00 часа.
Освен наслада за очите, специалистите от Регионалния исторически музей в Русе, ще приготвят и наслада за небцето. Етнографът Десислава Тихолова, ще направи кулинарна демонстрация на лучена яхния с пилешко и сини сливи от село Писанец, Русенско. Очакваме ви на 4 юли 2024 година (четвъртък) от 10:30 часа в Етнокухнята на музея на ул. „Славянска“ 69.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus