От 3 юни в Историческия музей в Бургас гостува изложбата "Строителните занаяти на Стара планина"

  • Начало
  • Новини
  • От 3 юни в Историческия музей в Бургас гостува изложбата "Строителните занаяти на Стара планина"
05 Jun

От 3 юни в Историческия музей в Бургас гостува изложбата "Строителните занаяти на Стара планина"


Съвместната изложба на сдружение "Мещра" и РЕМО "Етър" предлага поглед върху архитектурно-строителните постижения от епохата на Възраждането в района на гр. Габрово. Областта е изключително богата на културно-историческо наследство, което е застрашено от изчезване, вследствие на обезлюдяването на района и редица други фактори, с които се сблъскахме по време на нашите изследвания.

Проектът "Строителните занаяти на Стара планина" на сдружение "Мещра - традиционни знания и занаяти", съфинансиран от Национален фонд "Култура" към Министерство на културата, има за цел да изследва материалното и нематериалното архитектурно-строително наследство от епохата на Възраждането в област Габрово. Партньори по проекта са РЕМО "Етър", НГПИ "Тревненска школа" и ИЕФЕМ-БАН. Участие са взели ученици, учители, както и доброволци - студенти и специалисти.

По време на двете теренни проучвания:

- са посетени и проучени около 30 населени места от района;

- са анализирани и документирани архитектурни обекти с различни функции;

- проучена е работата на местни майстори, владеещи строителни занаяти от периода на Възраждането.

Документирането и популяризирането на традиционните строителни техники и изследването на връзката материално - нематериално културно наследство са важни стъпки в посока съхранение на местната традиционна архитектура. Това е част от процес на създаването на чувство за отговорност, оценяване и уважение към наследството, оставено от предците ни.

Изложбата може да бъде разгледана от 3 юни до 30 септември 2021 г. в Историческия музей в Бургас (ул. Лермонтов № 31). През летния сезон музеят ще работи без почивен ден от 10 до 19 ч.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus