Музейната лекция на 13 октомври в Бургас: „Димитровден – забравени традиции“

  • Начало
  • Новини
  • Музейната лекция на 13 октомври в Бургас: „Димитровден – забравени традиции“
11 Oct

Музейната лекция на 13 октомври в Бургас: „Димитровден – забравени традиции“

Образователната програма на РИМ-Бургас „Опознай Бургас и Бургаския край“ продължава с новия си график и място, тази събота, 13 октомври с лекция за един от най-големите есенни празници – Димитровден. Лектор ще бъде главният уредник на Етнографската експозиция Пламена Кирова.

С началото на Димитровския месец - започват зимните народни празници. От тях най-таченият е Димитровден (26.10.) или Митровден, както му казват в Странджа. На този ден стопаните наемали общи работници, които да им работят до Гергьовден. Това е и периода, когато стопаните са можели да обърнат внимание на къщата си. Да помогнат на роднина да оправи неговата. Оттук, в съзнанието на хората Димитровден е останал като празник на строителите.

Музейната лекция „Димитровден – забравени традиции” предлага поглед върху това, какви обреди и обичаи са битували в Странджа при строителството на къщата.

Публичните лекции са всяка събота, от 11.30 часа, в обновения Природонаучен музей в Бургас (ул. К. Фотинов 30). Входната такса за лекциите е преференциална - за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.

<module="album" id="108" width="810" height="600" cell_height="150" cols="4" image_crop="1" crop_color="0,0,0">

Тагове:лекция, Странджа, Димитровден

Comments

comments powered by Disqus