Регионален исторически музей Бургас с гордост представя своето най-ново научно издание – "Икони от бургаския музей"

  • Начало
  • Новини
  • Регионален исторически музей Бургас с гордост представя своето най-ново научно издание – "Икони от бургаския музей"
09 Nov

Регионален исторически музей Бургас с гордост представя своето най-ново научно издание – "Икони от бургаския музей"



Бургаският музей има привилегията да притежава колекция от прекрасни възрожденски икони, които са сред най-значимите културни ценности във фонда му. Като част от своята мисия за опазване, проучване и популяризиране на културно-историческото наследство обществената институция поддържа иконната си сбирка в добро състояние, организира дарителски акции, подкрепящи реставрирането, провежда теренни проучвания и насърчава научните изследвания.

Водени от убеждението, че публикуването и атрибутирането на живописните творби в каталог би предоставило възможност за обогатяване на натрупаното до момента познание за тях и би дало ход на многопластово интердисциплинарно изследване, РИМ-Бургас кандитатства по проект за отпечатване на специализирано научно издание. Каталогът е вече факт, той е двуезичен, с превод на английски език и обхваща всички експонати, включени в музейната експозиция, както и някои икони от депото.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата по програма „Финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства“.

Официално представяне на първия по рода си справочник „Икони от бургаския музей“ ще се състои на 16 (вторник) ноември от 14:00 ч. в Иконната зала на Историческия музей, ул. Лермонтов № 31.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus